Back to the list

#povesteaparfumului

Rose of No Man's Land


Ne place să spunem adesea în cadrul seminariilor noastre că parfumul este precum o mașină a timpului...el ne poate conecta cu propriile amintiri, ne poate aduce într-o secundă în tabloul minții persoanele dragi....și ne poate transporta instantaneu oriunde dorește imaginația noastră. 

Din acest motiv ne-am gândit să împărtășim cu voi acele creații olfactive care pe noi ne fascinează și pe care le ținem aproape de suflet, mai ales în această perioadă când simțurile noastre se cer răsfățate. 

Am ales ca primul parfum despre care să vă povestim să fie unul pe care noi amândouă, Alexandra și Valentina, îl iubim și îl purtăm de fiecare dată cu drag. Este poate și o metodă prin care ne jucăm și ne gândim că distanța se topește cu o simplă aplicare de parfum, iar astfel ne putem imagina că ne aflăm amândouă în fața dumneavoastră povestind despre același parfum...și purtând același parfum. :) 


Așadar, deschidem seria poveștilor scrise ale Artizanilor Olfactivi cu un parfum creat de Jerôme Epinette pentru brandul suedez BYREDO: Rose of No Man’s Land.

De ce această denumire? De unde ideea acestui parfum? Cine este Rose – o doamnă misterioasă sau un trandafir? Si de ce “pământul nimănui” (no man’s land)?

 

Fiecare parfum are o poveste ce asteaptă să fie descoperită, iar 

Rose of No Man’s Land are una aparte, încarcată de tristețea anilor de război, dar și plină de lumină și bunatate. 

Expresia “no man’s land” vine din timpul primului război mondial și face referire la fâșia goală de teritoriu care împărțea cele două tabere care se avântau în luptă. Așadar, zona dintre cele două tranșee, unde inamicii erau separați de sârmă ghimpată și câțiva kilometri de pământ gol. “No Man’s Land” reprezintă toate locurile în care au avut loc bătălii, adesea dure, răvășitoare, din timpul primului război mondial.

În aceste condiții, bărbații aflați pe front în linia întâi aveau nevoie de îngrijiri, iar eroinele din umbră erau asistentele Crucii Roșii, care stăteau la căpătâiul răniților și le alinau rănile vizibile și invizibile, ale căror nume nimeni nu le cunoștea și nu le rostea. Așa cum ați intuit deja, Rose este apelativul dat de soldați tuturor acelor asistente care au salvat mii de vieți în timpul războiului. Și din acest motiv, parfumul este în primul rând un tribut adus altruismului și compasiunii, al dedicării totale - fără condiționare - celui de lângă noi. 

Acest parfum conține atât în notele de vârf, cât și în cele de mijloc o doză mare de trandafir Rosa Damascena din Turcia. Iar dacă vă așteptați să simțiți îndrăzneala și caracterul opulent al trandafirului...ei bine, aici lipsește cu desăvârșire, acesta fiind creionat prin tonuri pastel în cel mai frumos mod cu putință. 

Până și acele doamne care fug de parfumurile pe bază de trandafir se pot îndrăgosti iremediabil de acest frumos Rose of No Man's Land.

Alături de trandafir, parfumul conține în notele de vârf piper roz, ceea ce îi conferă o jovialitate care atrage atenția. Efervescența și transparența acestei compoziții olfactive se datorează poate mirosului de flori de zmeură care se regăsesc în inima parfumului. Prospețimea și senzația de parfum lejer, care te mângâie fin, latura florală pe care o emană este atât de sensibilă și catifelată încât îți vine greu să crezi că acest parfum este compus preponderent din trandafir. Evident că și notele din bază sunt definitorii pentru evoluția pe piele a acestui parfum, iar papirusul și ambra albă sunt cele care sudează compoziția și îi conferă longevitate.


În cultura japoneza, trandafirul este un simbol atribuit inimii, mirosul lui fiind considerat generator al senzației de relaxare, al detensionării și al echilibrării emoțiilor.

Uleiul de trandafir este adesea folosit în saloanele SPA pentru a induce starea de relaxare. Simțul mirosului este singurul conectat direct de sistemul limbic al creierului, care controlează emoțiile și amintirile noastre. Sistemul limbic este conectat și cu acea parte din creier care controlează ritmul cardiac, modelele de respirație, nivelul de stres și tensiunea arterială

Astfel ne putem gândi la mirosul trandafirilor ca la un act psihologic al vindecării, care funcționează pentru a reduce nivelul de stres, care generează echilibrare atât respirației neregulate cât și ritmului cardiac. Pentru că mirosul florilor de trandafiri poate fi o modalitate ușor accesibilă de relaxare și de conectare la sine.

Poate nu întâmplător acest parfum este construit în jurul notelor diafane de trandafir, care par să fie ca o adiere lină asupra simțurilor noastre, asupra sufletului celui care îl poartă. Un parfum care pansează și vindecă emoțiile, așa cum asistentele pe care soldații le strigau “Rose”, pansau și vindecau toți oamenii suferinzi veniti de pe “pământul nimănui”.


Dacă dorești să ne lași impresiile despre acest articol, te așteptăm pe pagina de Facebook.
 
Click aiciDacă dorești să primești pe email notificări despre articole noi, seminarii de parfumuri și promoții, te poți abona la newsletter-ul nostru aici


Scris de Alexandra Moraru
Data: 13 Aprilie 2020