Back to the list

#povesteaparfumului


Parfumul cu miros de pere

Poveștile parfumurilor sunt întotdeauna fascinante, pentru că ascund oameni și emoții reale, viziuni artistice care redau o parte din sufletul creatorului. Mai ales dacă vorbim despre parfumurile de nișă.

Scopul articolelor noastre din seria #povesteaparfumului este să dezvăluim ce se află dincolo de un brand, dincolo de un nume.

Și să vă surprindem chiar și atunci când vorbim despre parfumurile pe care le cunoașteți sau chiar despre cele pe care le purtați deja.


Chiar dacă în ultimele săptămâni timpul a fost petrecut mai mult în casă, bucuria de a purta un parfum și ritualul de a găsi parfumul potrivit pentru fiecare zi nu a lipsit. În această perioadă am dezvoltat o apropiere față de parfumul Petite Cherie, de la Goutal Paris….și m-am trezit întrebându-mă ce anume mă face să revin zi după zi asupra acestuia. Pentru că m-a surprins starea de bine și de confort pe care mi-o oferă atunci când îl port pe piele și pe haine, în aceste zile în care stau preponderant în casă. 

La ce amintiri vă duce cu gândul mirosul de pere?

Parfumul este ca o mașină a timpului, ne poate duce într-o secundă într-un anume spațiu și timp… în amintirile noastre, unde ne așteptăm mai puțin. Și e important să ne lăsăm purtați pe aripile parfumului, undeva în amintirile noastre.

Mie, Alexandrei, mirosul de pere îmi aduce aminte de copilărie și de serile de vară când cerul era senin la asfințit. Când veneau ultimele zile din vacanța de vară și perele erau perfect coapte, galbene și suculente.

Pe Valentina o duce cu gândul la verile petrecute în Maramureș, acasă la ea. La serile frumoase de vară când mama ei, muzeograf la Muzeul de Artă, aducea acasă pere, mere, prune și struguri. Și la curtea interioară a muzeului unde mereu se făceau cele mai bune pere….și cele mai parfumate!

Parfum cu miros de pere

Petite Cherie este un parfum floral-fructat care se deschide cu o explozie parfumată de pere și piersici. Esența de trandafir este armonizată cu vanilie și mosc alb și oferă o senzație tactilă formidabilă. Ai impresia că atingi o petală catifelată de trandafir roz....sau o eșarfă fină de mătase.


De fapt, cheia acestui parfum este trandafirul folosit de Annick Goutal și Isabelle Doyen, unul cu totul aparte.

Isabelle Doyen este jumătatea creativă a brandului Goutal Paris, este parfumierul alături de care Annick Goutal a compus nenumărate compoziții olfactive și partenera de nădejde a acesteia.

Isabelle Doyen povestește într-un interviu în revista NEZ că încă din anii pregătirii ei ca parfumier la școala din Versailles, când studia trandafirul, a compus în laborator o compoziție ”rose-poire”. (n.b. fr. poire=pară). În acea formulă se afla o concentrație de 70% acetat de geraniol, iar acest secret era ceea ce îi oferea trandafirului un caracter puternic fructat de pară.

Inspirația

Întâlnirea propriu-zisă dintre Annick Goutal și Isabelle Doyen s-a produs la sugestia lui Monique Schlienger, fondatoarea centrului de formare Cinquième Sense și mentorul lui Isabelle.

Încă de la primele discuții, Annick Goutal i-a mărturisit lui Isabelle că are în plan creativ un parfum pe bază de vetiver și unul conturat în jurul notelor de trandafir ”în care să se simtă miros de pară”. Acela a fost momentul în care Annick Goutal și Isabelle Doyen au constatat că amândouă aveau aceleași vise și aceleași viziuni creative.

Punctul de plecare al parfumului Petite Cherie a fost o bază de pere pe care Annick o dezvoltase inițial cu Monique Schlienger. Isabelle a propus adăugarea unei doze puternic trandafirate, însă delicată și transparentă, pornind de la acel “rose-poire” pe care îl descoperise în anii studenției. Apoi au fost incluse note de mosc alb, cu iz fructat și curat.

Rezultatul ”te face să te gândești la un sărut delicat și la foșnetul de chiffon” (n.b. fr. chiffon = țesătură transparentă, diafană și netedă), spune Isabelle despre unul dintre cele mai cunoscute parfumuri Goutal Paris.

Petite Cherie a fost lansat în anul 1998. Numele parfumului a fost ales, evident, de Annick, și este considerat un cadou olfactiv oferit fiicei sale, Camille Goutal, care astăzi duce mai departe identitatea brandului și moștenirea primită de la mama sa.

Isabelle Doyen și Annick Goutal

Photo by Lili Barbery

Compoziția

Ca piramidă olfactivă, Petite Cherie are în notele de vârf pere și piersici, efervescente, pline de luminozitate. În notele de mijloc, central, se află trandafirul. Iar în notele de bază există vanilie și mosc alb.

Ingredientele secrete mai puțin cunoscute din structura acestui parfum sunt hedione și Geraniol Acetate.

Compusul aromatic hedione, care miroase similar cu iasomia și prezintă un caracter floral și transparent, cu inflexiuni proaspăt-citrice, chiar de iarbă. Este ceea ce îi oferă compoziției Petite Cherie o prospețime ierboasă, ozonică, de parcă am fi afară, în natură, sub copacul plin cu pere coapte, langă iarba verde, proaspăt tăiată. Geraniolul este un compus natural regăsit în peste 60 de uleiuri esențiale. În formă lichidă este un compus incolor cu aromă placută floral-fructată de trandafir.

În natură, se regăsește și în Lemon Grass, Neroli (floare de portocal), geraniu (specie de mușcată), coriandru, morcov.

În parfumerie, este utilizat pentru a îmbrăca acordurile de trandafir, lavandă și geraniu, unde se dorește o aromă dulce de fructe sau citrice.

Însă fascinantul rezultat constă în măiestria cu care aceste ingrediente au fost orchestrate. Putem vedea acest parfum asemenea unei simfonii muzicale, o paralelă necesară având în vedere că Annick Goutal a fost o celebră pianistă. O altă poveste minunată, pe care o puteți citi aici.

Parfumul este poezie și chimie

Când lecturăm un roman, când citim versurile romantice ale unei poezii…nu putem știi cu adevărat ”ingredientele” care au generat povestea.

Avem impresia că totul e real, iubirea, despărțirea, dansul, durerea, lacrimile, bucuria, emoția, chiar și personajele. Dar întâmplările reale și procesul creativ al textului cu care cititorul rezonează prin emoțiile și trăirile scrise acolo, sunt necunoscute.

Așa se întâmplă și în parfum, doar câteva ingredinte sunt enumerate atunci când creatorul le comunică către publicul larg. Așa cum despre Petite Cherie avem listate doar câteva ingrediente.

Nu este o metodă de a ascunde adevărul, dar ar fi complicat să citim o listă lungă de ingrediente pe care nu le înțelegem și care nu ajută ”cititorul” parfumului cu adevărat. Mai ales că unele dintre ele sunt folosite în cantități infime și nu definesc parfumul așa cum ar crede imaginația noastră.

Este important să cunoaștem familia olfactivă din care face parte un parfum, așa cum știm acum că Petite Cherie este un floral-fructat.

Și este important să știm și compoziția unui parfum, așa cum în povestea noastră parfumată avem pere, piersici, trandafir, hedione, mosc alb și vanilie.

Dar aceste elemente nu trebuiesc văzute ca o definiție rigidă.

Parfumul este un infinit joc al imaginației, iar secretele din spatele fiecăruia ascund sensibilități pe care le putem descoperi doar purtându-l.Dacă dorești să ne lași impresiile despre acest articol, te așteptăm pe pagina de Facebook. Click aici

Dacă dorești să primești pe email notificări despre articole noi, seminarii de parfumuri și promoții, te poți abona la newsletter-ul nostru aici

Scris de Alexandra Moraru
Data: 13 Aprilie 2020