Back to the list

PARFUMURI  DE  POVESTE

JICKY


La aproximativ o sută de ani după Revoluția Franceză, Turnul Eiffel se ridica deasupra Parisului ca o dovadă uluitoare a inovațiilor inginerești ale secolului al XIX-lea.

Putea fi văzut de oriunde din oraș - transmițând astfel un mesaj subtil al unui alt tip de revoluție...Însă Turnul Eiffel nu a fost singura inovație care a dominat străzile Parisului în anul 1889.

O alta, eterică și învăluitoare și-a făcut simțită prezența: Jicky - primul parfum... modern.

De unde venea Jicky ? Cine îl crease ? Și ce anume îl făcea atât de modern, de fascinant ?Jicky este considerat primul produs olfactiv care încorporează - alături de extractele naturale - ingrediente sintetice, fiind considerat unul dintre parfumurile de referință ale istoriei „scent-design-ului”.

Jicky a fost creat de Aimé Guerlain, fiul parfumierului Pierre-François-Pascal Guerlain, cel care a fondat casa de parfumuri Guerlain, în anul 1828, la Paris.

La acea vreme, parfumurile naturale florale erau în topul preferințelor, iar Guerlain era un maestru al acestor licori magice atât de râvnite de regi și regine, țari și țarine. Atunci când Aimé a preluat conducerea parfumeriei, după moartea tatălui său în 1864, și-a dorit să dezvolte noi combinații de esențe florale, îmbogățindu-le prin propriile inovații unice. Încă de la primele încercări a adăugat mirodenii exotice din Orientul îndepărtat și astfel au rezultat o serie de noi creații, Jicky fiind primul parfum din această serie care s-a detașat de toate celelalte.

De unde numele Jicky ? Se spune că în anii studenției, Aimé Guerlain s-a îndrăgostit de o misterioasă tânără. A încercat timp de mai multe săptămâni să îi afle numele, iubirea și admirația pentru ea crescând cu fiecare zi care trecea. Într-un final, numele Jicky i s-a revărsat pe buze, însă celor doi nu le-a fost niciodată sortit să fie împreună.

De atunci, trăind cu amintirea frumoasei domnișoare, Aimé a hotărât să îi aducă un omagiu inedit, creând una dintre cele mai minunate creații olfactive ale acelor timpuri. Rupând tradiția și tendințele, Guerlain a provocat „convențiile”vremii, introducând molecule sintetice în parfumurile sale.

Construcția lui Jicky s-a conturat în principal în jurul uleiurilor esențiale de lavandă și vanilie, având alături spectaculoase note de citrice. În timp ce lavanda a fost distilată prin aburi, printr-un proces standard, aroma de vanilie a prezentat o problemă unică: era un extract scump însă insuficient de pregnant, de „corpolent” pentru pretențiile lui Aimé.

Așadar, Guerlain a căutat o alternativă: uleiurile sintetice. O singură firmă din Paris, De Laire, avea dreptul să breveteze vanilina sintetică, care era mai ieftină, mai dulce și mult mai cremoasă decât alternativa naturală. Aceasta mai avea o calitate, mult căutată de Aimé: mirosul pregnant, care se prelungea mai mult.Deși procesul de fabricare nu a fost perfect, impuritățile extractului sintetic s-au adăugat perfect la complexitatea mirosului final.

Parfumul a devenit astfel, curajos, îndrăzneț, învăluitor, senzațional.

A fost primul parfum conceput pentru a stârni emoții ! Și era purtat aproape exclusiv de bărbați ! La început...

Astăzi, Jicky este un parfum unisex, purtat cu nonșalanță și eleganță, atât de bărbați cât și de femei.