Back to the list

PARFUMIERI  CELEBRI

A fost odată o femeie cu o intuiție și emoții cu totul aparte. Era una dintre acele femei vizionare care merg până la capătul viselor lor. O femeie ale cărei talente multiple au condus-o pe drumuri absolut surprinzătoare, povestea ei fiind fascinantă.

Copil minune fiind, i se prevede o carieră fulminantă ca pianistă desăvârșită. Ore nesfârșite de studiu, recitaluri și concerte, public în delir și cronici pe măsură. Strălucea pe scenă! Știa cum să transmită emoțiile cele mai intense. Însă acolo undeva în adâncul sufletului ei, se naște la un moment dat o întrebare: ”Acesta să îmi fie, oare, destinul?” 


Astfel că, într-o zi, se răzvrătește împotriva muzicii și renunță definitiv la lumea concertistică. Următoarea oprire? Cariera de…model. Anii trec și această frumoasă femeie simte că emoțiile ei cele mai intense nu pot fi transmise așa cum și-ar fi dorit. Prin muzică, emoția emană, trăiește, vorbește. Pe catwalk însă, nu… Dar nici cariera muzicală nu o mai atrage. Și din nou un firicel de gând nu îi dă pace: “Suntem cu toții emoții și amintiri. Cum le putem transmite mai departe, fără a ne folosi de cuvinte și muzică?

Întoarsă acasă în Paris, își propune să își ajute o prietenă în lansarea unui magazine ce comercializa cosmetice bazate pe plante. Și fără să știe, pornește pe drumul potrivit care avea să o aducă cu un pas mai aproape de destinul său. Dorind să găsească un parfum pentru aceste produse de înfrumusețare, care să devină și răsfăț olfactiv pentru simțuri, începe să caute soluții în acest sens. Și, într-o zi, toate aceste căutări îi aduc și răspunsul, surprinzător sau nu, întrupat într-un singur cuvânt, amețitor și incitant: PARFUMUL

Curiozitatea pentru lumea olfactivă o poartă spre Grasse, unde sub bagheta unui parfumier de la Robertet, Henri Sorsana, descoperă un univers ce avea să-i schimbe definitiv viața, cultivându-i pasiunea, acea chemare ce o simțea mereu, dar pe care nu o putuse identifica până la acel moment. A continuat trainingul în Grasse timp de 4 ani, prilej cu care a descoperit că posedă un nas născut pentru a fi parfumier. Astfel, lumea parfumurilor i se deschide în toată splendoarea ei, iar parfumeria de nișă devine pentru ea un credo, anul 1979 fiind cel care îi trasează definitiv destinul, devenind ceea ce și-a dorit dintotdeauna: ANNICK GOUTAL creatoarea de...emoții parfumate. 

Senzorialitatea aparte și harul pentru compoziții olfactive nemaiîntâlnite până atunci, devin atu-urile sale unice și remarcabile. Și de atunci, tot ceea ce trece prin mâinile ei se transformă în succes, exact ca primele două creații din anul 1981: “Folavril” - un parfum exotic, cu atingeri fine de iasomie, mandarine și frunze de tomată - și “L’Eau d’Hadrien”, o operă olfactivă devenită încă de la lansare un parfum iconic. 

Cum este “L’Eau d’Hadrien”? Imaginați-vă soarele arzător și lumina orbitoare a Toscanei, la care se adaugă farmecul teraselor de chiparoși. Cea  mai fierbinte oră a zilei devine cel mai bun moment pentru a te cufunda în umbra moale a lămâilor și a reciti câteva pasaje din “Memoriile lui Hadrian”. 

Îmbrăcând forma unei istorii personale, povestea împăratului Hadrian este o rafinată meditație despre moarte, dualitatea corp-spirit, dragoste, sacralitate și timp. Unul dintre cele mai valoroase romane ale secolului XX, Memoriile lui Hadrian poartă marca inconfundabilă a scriiturii lui Marguerite Yourcenar, prima femeie primită în Academia Franceză. 

Parfumul “L’Eau d’Hadrien” ne seduce simțurile prin lămâie siciliană, chitră (un fruct de forma și culoarea unei lămâi, cu miezul alb, acru-amărui), grapefruit, mandarină verde, ylang-ylang, chiparos și bergamotă. Pentru Annick Goutal, bucuria creației parfumurilor este amplificată de existența celor două fiice ale ei, Camille și Charlotte ( fiică prin alianță, în urma căsătoriei). Copile radioase și sensibile (Camille), vesele și energice precum un gin tonic (Charlotte), cele două hrănesc întreaga energie creatoare a mamei.

Astfel, în anul 1982 apare “Eau de Charlotte” si apoi în 1983, “Eau de Camille”, două parfumuri surori, dar foarte diferite. 

Eau de Camille miroase precum terasa plină de flori a familiei, în timp ce “Eau de Charlotte” te îmbie la gânduri către cele mai fine deserturi, obligatoriu acompaniate de un strop de sirop fin de coacăze negre. 

Creațiile lui Annick Goutal sunt tot mai căutate, succesul este și mai răsunător, iar casa de parfumuri devine un etalon internațional. În anul 1998, Annick Goutal aduce un nou tribut olfactiv fiicei sale mai mari, Camille, prin creația de excepție “Petite Chérie”, un parfum cu note pofticioase de pere, piersici, trandafiri, iarbă proaspătă și vanilie. Petite Chérie se află într-o grădină splendidă, unde un păr plin de fructe cu miros de miere se lasă învăluit de o tufă de trandafiri. Copila mușcă cu poftă dintr-o pară delicioasă și astfel mirosul tandru de trandafiri se întrepătrunde cu gustul gurmand al fructului, ca într-un sărut moale și catifelat oferit pe obrazul unui copil gingaș. Fiica lui Annick Goutal, Camille, a crescut cu influența artistică a mamei ei extraordinare. 

Annick Goutal nu a ezitat să le inoculeze ambelor fiice, mai presus de toate, importanța de a privi viața cu îndrăzneală și optimism și de a-și trăi fără rezerve visele. Astfel, Camille Goutal devine pasionată, de la o vârstă fragedă, de fotografie, iar creațiile ei devin repede remarcate și apreciate. Și totuși, viața în laboratorul de creație olfactivă este la fel de interesantă precum fotografia, iar Camille nu se desprinde de mama ei. Învață arta combinării esențelor, știe ce ingrediente se potrivesc sau se resping și, alături de parfumiera Isabelle Doyen, care din anul 1985 se alăturase Casei Goutal, ajunge să creeze la fel de bine precum mama ei.


În anul 1999, Annick Goutal trece în lumea eternă, iar Camille continuă cu și mai multă determinare activitatea mamei sale. 

Astăzi, Camille este Directorul de creație al Casei Goutal și lucrează la compoziția fiecărui parfum alături de aceeași Isabelle Doyen, devenită între timp unul dintre cele mai bine cotate “nasuri” ale Parisului.

Creațiile parfumate ale “Maison Goutal” sunt inspirate dintr-un amestec inteligent de poezie și natură, ingrediente aparte și valori culturale solide, valorificând puterea narativă a parfumurilor și întruchipând adevărata vocație a acestora: aceea de “povestitori”, de propagatori ai emoțiilor profunde. 

Fascinația pentru alte culturi, pentru istoria lumii, pentru diversitate, pentru eleganță, și-a găsit astfel prin parfum, întruparea perfectă.Numele fiecărei creații Goutal sună ca un titlul de roman sau de nuvelă fantastică, provocând gândurile să proiecteze povești ce hrănesc și mai puternic imaginația. Din acest motiv, majoritatea parfumurilor Casei Goutal sunt extrem de căutate în întreaga lume. 

Fiecare parfum spune o istorie – unele inspirate chiar din realitate - ce poate fi experimentată atât pe piele, cât și prin simțuri. Unele creații au adus cu ele ideea de exotic, cum ar fi hipnotizantul “Mandragore”, altele, ideea de mister, precum “Ninfeo Mio” un parfum răcoritor, verde, inspirat de grădinile legendare ale Ninfa, de la periferiile Romei. Supranumită “cea mai romantică grădină din lume”, Ninfa ascunde o serie de plante rare, ruine fermecătoare şi sunetul plăcut al cascadelor. Rafinata grădină datează de la finalul secolului al XIX-lea, atunci când aristocraţii din familia Caetani au preluat mai multe terenuri ce fuseseră părăsite de secole bune, printre care se număra şi așezarea medievală Ninfa (construită ca un tribut adus zeităților apei), abandonată în perioada Evului Mediu.


Étoile d’Une Nuit”, “Tenue de Soirée” și “Nuit et Confidences”, sunt alte creații olfactive de succes, ce stau sub semnul colecției „Oiseaux de Nuit" ("Păsări de noapte”). În momentul purtării, aceste parfumuri îndeamnă posesoarea să îmbrace cele mai elegante rochii si să își îndrepte pașii spre locuri senzuale, misterioase sau extravagante.


Maison Goutal nu a uitat niciodată nici de partea masculină a lumii, ”Sables”, “Duel” și “Eau de Monsieur” fiind creațiile cele mai căutate de domnii activi.

Pentru ”Sables”, Annick Goutal a folosit ca inspirație mirosul arbuștilor din Corsica, unul dintre locurile ei preferate de vacanță, iar ingredientul principal al acestui parfum, immortelele (Helichrysum italicum), cresc în mod natural în Corsica și sunt plantate și în ferme pentru comercializare către industria cosmetică, precum L'Occitane. Parfumul ”Sables” a fost un cadou pentru iubitul soț al lui Goutal, violoncelistul Alain Meunier; s-au cunoscut și s-au îndrăgostit când erau tineri studenți, apoi drumurile lor s-au separat zeci de ani înainte de a se reîntâlni și a se căsători. "Grand Amour" este o altă creație semnată de Annick Goutal care aduce un omagiu vieții lor împreună. "Sables" reprezintă dragostea unui parfum pentru un loc și pentru un bărbat ... très romantique.

"Duel” este puternic, tăios și poartă gândul prin istorii demult apuse, pe vremea când duelurile matinale se desfășurau reverențios, fiind dedicate eternului feminin. Un miros senzual, animalic, ce ascunde o intrigă puternică și îndrăzneață. Acordul de piele este punctul central al acestei creații, pentru a reda un pasaj din trecut când domnii purtau mânuși din din piele, îmbrăcate în parfum fin. Aroma de ceai Maté, petitgrain, rădăcină de iris și lemn de guaiac, îmbracă purtătorul într-un aer romantic și misterioso.


Eau de Monsieur” sărbătorește eleganța atemporală a bărbaților caracterizați de un anumit fler, al căror stil clasic ascunde totodată o virilitate aparte. Acest parfum este o odă adresată sofisticării, ce în momentul contactului cu pielea devine viu și vibrant, o explozie de prospețime, un halou senzual de note calde și învăluitoare. Trecerea de la note de vârf către note de bază este neașteptată, ceea ce se dezvăluie pe piele după un timp de purtare este neașteptat în cel mai frumos mod cu putință: efervescența citricelor precum mandarină și bergamotă, lasă loc unui caracter solid compus din geranium, patchouli și lemn de santal.

Camille Goutal și Isabelle Doyen continuă să se bucure de o libertate creativă completă - capabile să construiască împreună note și armonii fără a fi constrânse de „brief-urile de marketing”.

Iar despre talentul și măiestria lui Isabelle Doyen, personajul mai puțin cunoscut din acest duo al Maison Goutal….într-o frumoasă viitoare povestire.

Isabelle Doyen și Camille Goutal