Muzeul parfumului din Köln (Duftmuseum im Farina-Haus) și apa de colonie nr. 4711
Farina Fragrance Museum este unul dintre cele mai vechi muzee dedicate istoriei parfumurilor, fondat în anul 1709.
Istoria ciudată a celebrei ape de colonie, denumită 4711, datează din secolul al XVIII-lea, când Johann Maria Farina s-a mutat în Koln, unde a început să producă și să vândă apa de colonie.
Situat pe mai multe etaje, muzeul oferă o perspectivă foarte detaliată asupra metodelor de producție a parfumului pe parcursul diferitelor etape. Accentul se pune în primul rând pe apa de colonie și, prin urmare, puteți descoperi anumite dispozitive tehnice deosebite, cum ar fi aparatele de distilare care au fost utilizate o dată.
Vom putea, de asemenea, să vedem evoluția parfumerie datorită diferitelor imagini și documente care ajută la urmărirea istoriei.
În 1803, tânărul Wilhelm Mülhens a obținut drepturile asupra apei de colonie de la Carlo Francesco Farina, o persoană care nu avea nicio legatură cu familia lui Johann Maria Farina. Ulterior, Mülhens și-a deschis propria fabrică și a început să producă propria sa apă de colonie, sub numele "Farina", însă a fost dat în judecată, iar afacerea lui a fost închisă. Fiul său a deschis o nouă fabrica în Italia, folosindu-se și el de numele Farina. Tot din cauza problemelor legale, nepotul lui Wilhelm Mülhens a decis să schimbe atât numele companiei, cât și numele apei de colonie în 4711, care reprezintă numarul strazii Glockengasse, alocat cladirii familiei Mülhens în anul 1796.
În prezent, clădirea de la vechea adresa a familiei Mülhens adaposteste magazinul de prezentare și Muzeul dedicat parfumului.
Muzeul parfumului este așadar inspirat și dedicat parfumierului Johann Maria Farina, deci cel care a inventat apa de colonie în 1709. Johann Maria Farina a produs prima Apă de Colonie după o reţetă care se respectă cu stricteţe şi astăzi, 300 de ani mai târziu. În reţeta tradiţională a Apei de Colonie se regăsesc, printre altele, uleiuri eterice extrase din lămâie, portocală, mandarină şi cedru; reţeta fiind desigur un secret.
Apa de Colonie produsă de fabrica Farina se exportă astăzi în întreaga lume, flacoanele şi sticluţele care conţin renumitul parfum fiind de regulă invenţia marilor creatori contemporani. Iar pe fiecare flacon de Apă de Colonie se găseşte şi emblema producătorului Farina: o lalea roşie. :)
În Muzeul parfumului din Köln se găsesc documente originale, sigilii sau reclame vechi de peste 300 de ani care atestă continuitatea producţiei în cea mai veche fabrică de parfumuri din lume. Printre flacoanele şi sticluţele cu diferitele variante ale Apei de Colonie produse de-a lungul anilor este expusă şi prima instalaţie de distilare folosită de întemeietor.
Colecția mai include flacoane artistice, tablouri și obiecte de artă care vorbesc despre istoria "Eau de Cologne" (de la numele latin al orașului Köln). Este în același timp o călătorie istorică ce ne permite să descoperim stilul de viață al familiei Farina din acea vreme, stilul Rococo, o galerie de portrete și opere de artă.
Muzeul include și un magazin de parfumuri de unde putem lua acasă parfumul original inventat de Farina, pe care predecesorii săi încă îl mai creează... :)
Pentru mai multe detalii legate de acest muzeu, puteți vizita pagina oficială a acestuia: http://www.farina.eu