Back to the list

MUZEE DEDICATE PARFUMURILOR

Muzeul parfumului din Grasse - Casele Galimard, Molinard, Fragonard

 


      Grasse este o mică localitate din Alpii Maritimi, de pe Riviera Franceză, un oraș în care toți iubitorii de parfumuri și-ar dori să pună piciorul măcar o dată în viață. Grasse este localizat într-o regiune splendidă și a primit numeroase premii, ultimul dintre ele fiind obținut la categoria „cel mai interesant oraș de artă și istorie”. 

      Grasse este renumit în întreaga lume ca fiind “capitala mondială a parfumurilor”, acesta fiind de fapt și motivul principal pentru care milioane de turiști de pretutindeni ajung să pășească pe străduțele sale cochete și fascinante, în fiecare an.      


       În Grasse există numeroase parfumerii, locuri magice în care sunt fabricate cu măiestrie cele mai spectaculoase creații olfactive din lume. GALIMARD, FRAGONARD sau MOLINARD sunt câteva dintre fabricile de parfumuri din Grasse ce pot fi vizitate și unde se pot afla multe informații inedite despre istoria esențelor îmbietoare pe care le folosim zilnic


GALIMARD 

      Istoria “Galimard Parfumerie” - cea care furnizează Curților Regale europene și nu numai, diverse creme și parfumuri de lux - începe în anul 1747, când Jean de Galimard, Lord de Seranon, a fondat în Grasse compania „Creatorii de mănuși și parfumuri”. A dezvoltat astfel primele formule olfactive, devenind primul producător de parfumuri din Franța. În acest fel, Galimard a fost rapid solicitat ca furnizor principal al curții regelui Ludovic al XV-lea, cel mai iubit rege al Franței.

La început parfumul a fost utilizat pentru a parfuma mănușile la modă, însă cele două industrii au devenit rapid interconectate, creând o adevărată revoluție în lumea celor cu statut regal. Pe lângă creații olfactive, Galimard a aprovizionat curtea regelui Louis al XV-lea și cu ulei de măsline, tincturi și creme tămăduitoare. MOLINARD 

La sfârșitul anilor 1890, un domn distins și stilat, pe nume Hyacinthe Molinard a înființat o mică companie în Grasse, cu scopul de a vinde Apă de flori.Magazinul a atras rapid o clientelă bogată, inclusiv pe Regina Victoria, Molinard devenind astfel un reper al calității exemplare în arta artizanală franceză.La începutul anilor 1900, Maison Molinard și-a deschis renumitul conac provensal, unde a intrat practic într-o nouă eră a comerțului înfloritor.Începând de atunci, până în zilele noastre, fabrica a atras sute de milioane de curioși veniți să contemple patrimoniul înflorit de istorie, aflat în interiorul acesteia. 
FRAGONARD 

      Istoria casei Fragonard începe în Grasse în 1926, când Eugene Fuchs deschide o parfumerie numită Fragonard, ca omagiu adus faimosului pictor din Grasse. Clădirea din secolul al XVIII-lea, care a găzduit în acele vremuri fabrica de parfumuri, este acum numită „Fabrica istorică Fragonard”, fiind situată în inima orașului vechi Grasse. 

Astăzi, sub conducerea celor două moștenitoare ale fondatorului, Fragonard oferă, prin muzee, magazine și prin noile produse pentru casă, un univers proaspăt și contemporan, care amintește de specificul zonei Provence. 

În anii ’70, Jean-Francois Costa, nepotul lui Eugene Fuchs și moștenitor al afacerii, vine cu ideea de a reuni toate colecțiile de obiecte care au legatură cu istoria parfumeriei și astfel, ia naștere un muzeu în Grasse, o inițiativă care contribuie la prosperitatea deja înfloritoare a Casei Fragonard, conferindu-i și o dimensiune culturală.În prezent, fabricile de parfumuri din Grasse permit o multitudine de facilități, totul fiind creat și “updatat” cu scopul de a satisface toate curiozitățile turiștilor. Vizitatorii își pot fabrica propriul parfum, sau pot participa activ la culesul plantelor sau la îmbutelierea prețiosului elixir. Totodată, în interiorul fabricilor, pasionații vizitatori pot descoperi obiecte rare și foarte vechi, adevărate “capodopere” ale imperiului olfactiv. 

Muzeul parfumului din Grasse este astfel unul dintre cele mai cuprinzătoare muzee din lume. Istoria parfumului este explicată cu abordări istorice, sociale si industriale, colecţia impresionantă din acest muzeu – de aproximativ 50.000 de piese – fiind împărţită în săli cu nume frumoase, atrăgătoare: „L’Orient, berceau de la parfumerie”, „La Grèce et la naissance de l’art du flacon”, „Le Moyen Âge, l’époque de toutes les croyances”, „Grasse, du Moyen Âge au XVIIIe siècle:d’un village commerçant à une cité dédiée à a parfumerie”

 

      

      Muzeul a fost înfiinţat în 1989, ca o instituţie privată, de către Francois Carnot, un iubitor excentric de parfumuri. În afară de unele colecţii private, a fost primul organism care a ţintit spre conservarea artei parfumurilor, intrată în patrimoniul naţional francez. 

      Muzeul a intrat în renovări în anul 2004, iar în 2008 s-a redeschis, având în acest moment o suprafaţă dublă, de 3.000 metri pătrați, cu o expoziţie interactivă şi olfactivă unică. Spaţiul renovat al muzeului este împărţit în trei părţi expoziţionale: muzeul parfumului de-a lungul civilizaţiilor, evoluţia tehnicilor folosite la fabricarea unui parfum şi conservarea plantelor folosite pentru crearea parfumurilor.      

      Expoziţiile nu se concentrează în întregime pe miresme, producerea sau istoria lor, ci si pe alte domenii conexe, cum ar fi artele decorative, botanica, industria, etnografia şi sociologia, oferindu-i vizitatorului o imagine amplă asupra întregii industrii. 

Pentru mai multe detalii legate de acest muzeu, puteți vizita pagina oficială a acestuia: http://www.museesdegrasse.com/mip/presentation