Back to the list

MUZEE  DEDICATE  PARFUMURILOR

Muzeul parfumului din Barcelona


Amplasat pe Paseo de Gracia 39, muzeul parfumului din Barcelona a fost inaugurat în anul 1961 de către Ramon Planas Buera, unul dintre cei mai cunoscuți parfumieri ai Spaniei.  

Scopul acestui frumos muzeu este să arate neinițiaților în istoria parfumeriei și, în general, iubitorilor de artă, o colecție antologică și selectivă de piese reprezentative pentru istoria parfumeriei, despre infinitele ei povești și despre creațiile aromatice. Această expoziție poate fi foarte ușor descrisă printr-o metaforă cu totul aparte: simțul vederii a dorit să ofere un omagiu aparte simțului olfactiv. 

Muzeul relatează povestea parfumului printr-o expoziție superbă de sticluțe și recipiente. Pe de-o parte se pot admira vasele și amforele folosite de culturile antice precum egiptenii, pe de altă parte sticluțele contemporane de parfumuri se remarcă printr-un design inedit și futurist. Prin intermediul acestei expoziții, oricine poate trage concluzia că parfumul a fost un produs apreciat și valoros încă din timpuri străvechi, toate sticluțele expuse precum și alte recipiente care l-au îmbrăcat de-a lungul istoriei făcându-se remarcate prin originalitatea formelor lor. 

 

  Impresionanta colecţie adăpostită de muzeu numără peste 5.000 de sticluţe cu cele mai ciudate forme, de la cele mai vechi și misterioase, până la cele mai moderne. Recipiente diferite aparţinând unor culturi şi epoci diferite, ce sunt expuse pe secole, în funcţie de civilizaţii. În acest fel se poate remarca cu uşurinţă trecerea de la vasele de teracotă folosite în antichitate pentru păstrarea preţioaselor esenţe, la sticluţele moderne, adevărate bijuterii realizate din material ceramic, porţelan, sticlă, cristal şi alte materiale preţioase. 


Turul muzeului este ideal să fie făcut în sensul invers acelor de ceasornic, pentru că întreaga colecție de sticluțe este poziționată în două ample secțiuni, care denotă un parcurs cronologic și sinuos de la stânga la dreapta expoziției: prima, expune recipientele din culturile antice, iar a doua, pe cele contemporane. Cele mai vechi recipiente și sticluțe datează din vremea egiptenilor, etruscilor, grecilor și romanilor și sunt confecționate din materiale specifice acelor vremuri: bronz, ceramică și fildeș.

 


Pe la jumătatea turului veți ajunge în partea de expoziție care se concentrează pe explozia industriei parfumurilor din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, unde putem admira recipiente orânduite deja pe branduri și mărci de prestigiu. 

 Printre exponate se fac remarcate două esenţe ce au aparţinut reginei Mariei Antoaneta şi o sticluţă spectaculoasă „Le Roy Soleil”, proiectată de Salvador Dali, precum şi un flacon cu parfum folosit de Grace Kelly, Prinţesa de Monaco.Tot aici, puteţi găsi chiar şi sticluţe de parfum din România de acum 20-30 de ani. Colecţia muzeului mai cuprinde şi miniaturi, cataloage de specialitate, etichete şi reclame. Muzeul Parfumului este o destinație excelentă pentru achiziții olfactive, beneficiind totodată de servicii impecabile de consiliere. Mărci precum Atelier Köln, Tom Ford, Amouage, Kilian și Byredo sunt oferite alături de o importantă linie de makeup și îngrijire a pielii.  


Pentru mai multe detalii legate de acest muzeu, puteți vizita pagina oficială a acestuia: http://www.museudelperfum.com