Back to the list

INTERVIURILE  ARTIZANII  OLFACTIVI

“Parfumul muzicii” cu MARA DOBRESCO

Continuăm astăzi seria interviurilor noastre invitându-vă în lumea muzicii. Și ce întrepătrundere poate fi mai frumoasă dacă nu cea a muzicii cu parfumurile? 

Afinitatea dintre cele două arte creative constă și în existenţa unei terminologii similare, ce pe de-o parte caracterizează componentele unui parfum, iar pe de altă parte alcătuieşte un acord sau o linie melodică, în ambele cazuri aceasta numindu-se “notă”.


Pe acorduri muzicale și note de parfum boem vă invit să o cunoașteți pe protagonista interviului de astăzi, o personalitate rafinată, delicată și solară: pianista MARA DOBRESCO.

Atunci când o asculți cântând la pian, te încearcă senzația acelui suflu diafan al vântului moale de vară ce colindă pădurile. Atingerea clapelor este precum visarea, iar chipul Marei pare desprins din filmele ce evocă fețele princiare ale secolelor trecute. 

Laureată a numeroase concursuri internaționale, Mara Dobresco a obținut o serie de burse mult râvnite de mari pianiști ai lumii, acordate de fundații de prestigiu: Yamaha, Meyer, Nadia și Lili Boulanger.

Este o pianistă apreciată, aplaudată și extrem de iubită de publicul internațional. Și bineînțeles că și de noi, aici în România. Ne bucurăm de fiecare dată când îi vedem numele pe afișele de concert și suntem mândri că un asemenea talent ne reprezintă cu măiestrie peste hotare.

Mara și-a început studiile muzicale la Liceul de Artă "George Enescu" din București, iar în anul 1996 a fost admisă la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris, cu Bursa Guvernului Francez. Ulterior a absolvit cursurile de măiestrie ale unor pianiști care au făcut istorie în arta interpretativă: Martha Argerich, Pierre Laurent Aimard, Dominique Merlet, Jean Claude Pennetier sau Alain Plančs.

Am cunoscut-o acum mulți ani și știu că o admiram mereu ori de câte ori aveam ocazia să o ascult. Ne-am întâlnit față în față în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, unde fusese invitată să bucure publicul cu un recital de excepție. Am povestit puțin și am aflat atunci că e pasionată de lumea olfactivă. A fost de ajuns ca să îi propun un interviu neconvențional. Și unde ar fi fost mai potrivit dacă nu la parfumeria Madison, alături de Alexandra, care ne-a vrăjit și ne-a purtat timp de o oră într-o lume de poveste. Pentru Mara a fost o experiență de vis și de fiecare dată când vorbim îmi amintește cât de bine s-a simțit atunci, purtată pe aripi de amintiri prin intermediul parfumurilor.

Așa că, dragă Mara, haide să pornim din nou pe drumul poveștilor olfactive și să ne bucurăm de o nouă călătorie prin adâncul sufletului tău.

- Ce preferi dintre apă de toaletă și apă de parfum?

- Apă de parfum.

- Și cum îți alegi parfumul?

- După instinct...

- Care ar fi mirosurile ce îți stârnesc cea mai puternică emoție?

- Mirosurile primăvăratice ale florilor… în mod deosebit mirosul freziilor și al liliacului, cât și mirosul de după ploaie, mai ales în pădure...

- Ce frumoase asocieri. Uite, închid ochii și parcă simt mirosul de ploaie. Și dacă ai avea un ingredient preferat pe care îl descoperi cu plăcere într-un parfum, care ar fi acela?

- Greu de ales doar unul...Îmi place la nebunie mirosul de bergamotă, dar și de coriandru și smochine.

- Mirosuri gurmande...Sună bine. Mă duc cu gândul la niște deserturi senzaționale. Dar mai bine să revin la interviul nostru.Sunt curioasă: ce înseamnă pentru tine parfumul de nișă? Și cum ai descrie la nivel personal acest concept?

- Este un parfum adus la nivelul artei!! Îmi place la nebunie partea lor inventivă, experimentală și neconvențională. Aceste parfumuri reușesc să creeze o atmosferă aparte, să redea iluzia unui moment fugitiv, să ne facă să ne scufundăm în amintiri profunde...

- Câtă dreptate ai…Parfumurile de nișă au mereu o poveste în spate. Creatorii lor sunt artiști veritabili, cu un simț al sensibilității și al emoțiilor cu totul aparte. Acum am să te rog să te gândești la un parfum care îți place, să îl descrii și să îl asociezi cu un loc pe care îl iubești…sau, de ce nu, cu o partitura muzicală.

- Ah, ce frumos. Grație interviului pe care l-am realizat împreună în cadrul Festivalul "George Enescu", la Parfumeria Madison am descoperit - datorită Alexandrei – nu unul, ci două parfumuri care au devenit de atunci preferatele mele și anume: “Angéliques sous la pluie” creat de Jean-Claude Ellena și “En passant” de Olivia Giacobetti, ambele aparținând brandului Editions de Parfums - Frederic Malle.

Pentru a ilustra “En passant” aș alege o fotografie de Robert Doisneau (La passerelle à vapeur de Villeneuve-Saint-George", 1945) dar și o lucrare muzicală de Philippe Hersant intitulată "Nuage immobile”. Este o atmosferă fragilă, impalpabilă, ușor suspendată și fugitivă…


Iar pentru “Angeliques sous la pluie” gândurile mi se îndeaptă tot spre o fotografie, de data aceasta a fotografului Eric Sanger Monteros.

Fotografie de Eric Sanger Monteros

Și stând acum și mirosind acest parfum, aud “Nocturna” lui Ottorino Respighi… O ploaie ușoară, în plină zi, ce creează iluzii optice magice, o anumită nostalgie a copilăriei și a miracolelor sale...


Ești pură visare, dragă Mara… Și îți mulțumim infinit pentru această minunată călătorie.


   

Dacă dorești să ne lași impresiile despre acest articol, te așteptăm pe pagina de Facebook. Click AICI
Dacă dorești să primești pe email notificări despre articole noi, seminarii de parfumuri și promoții, te poți abona la newsletter-ul nostru AICI

Scris de Valentina Băințan
Data: 9 Mai 2020