Emoții olfactive și jurnalism cultural cu IOANA BÂLDEA CONSTANTINESCU
Avem o mulțime de prieteni și oameni frumoși în jur, de la care avem multe de învățat. Oameni de presă, scriitori, bloggeri, artiști plastici sau muzicieni, cu toții împărtășesc cu noi – prin arta lor - lumea celor mai frumoase emoții. Iar datoria noastră este să sorbim cu nesaț din cunoașterea lor. Și să ne bucurăm că acești minunați oameni există.
Și pentru că îi cunosc atât de bine pe mulți dintre ei și îi admir necondiționat, m-am gândit că ar fi tare frumos să îi cunoașteți și voi. Însă într-un mod puțin mai inedit. Prin intermediul parfumurilor. Al interviurilor despre parfumuri, mai exact - un concept gândit astfel încât să scoată la iveală cele mai profunde emoții și trăiri.
Pentru că parfumurile sunt emoție pură și, veți vedea, tot prin pură emoție s-au dezvăluit și minunații protagoniști ai acestor scurte dialoguri scrise.
Îi veți descoperi, rând pe rând, în fiecare săptămână, iar astăzi, suntem onorați să o avem ca primă protagonistă pe una dintre cele mai valoroase și iubite jurnaliste culturale din România.
A studiat engleza și spaniola la Universitatea din București, apoi a absolvit un program de master în Studii Culturale Americane. Din anul 2001 este jurnalist în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune: este producător și moderator de emisiuni culturale etalon și aș aminti aici StoryMania, 5th Avenue, Espresso și mult iubita emisiune Oraşul vorbeşte, un concept menit să ne ofere acea gură de aer proaspăt cultural, în fiecare dimineață.
Este pasionată de oameni și de povești inspiraționale, dovadă fiind interviurile ei magistrale cu Andrew Solomon, Isabel Allende, Evgheni Vodolazkin, David Lodge, Jonathan Safran Foer, Alain de Botton, Andreea Esca, Dan C. Mihailescu, Radu Paraschivescu sau Cristian Mungiu.
Plumeria / Frangipani
Și ca și cum nu ar fi îndeajuns, își găsește timp să publice și interviuri, recenzii și articole pe Liternet.ro, precum și în revistele Esquire, Harper’s Bazaar și The One. Nu în ultimul rând este autoarea romanelor "Dincolo de portocali" și "Nautilus" (2015 și 2017, Editura Humanitas), precum și a prozei scurte "Spotlight", apărută in volumul colectiv "Selfie" (2018, Editura Arthur).Și, așa cum scrie pe site-ul editurii Nemira, îi plac Parisul, lavanda, înghețata de vanilie, baloanele de săpun, emisiunile de dimineață si cafeaua.Eu aș mai adăuga dragonii și…fără doar și poate, lumea olfactivă.
Doamnelor și domnilor, să îi spunem bun venit în cadrul Interviurilor Artizanii Olfactivi, IOANEI BÂLDEA CONSTANTINESCU.
Îi mulțumim din suflet că și-a dedicat timpul răspunzând întrebărilor noastre parfumate și iată și interviul ce a surprins o frântură din emoțiile frumoase, rafinate și delicate ce o alcătuiesc.
- Dragă Ioana, apă de toaletă sau apă de parfum?
- Parfum. Parfumul e culoare emoțională, e stare, e identitate olfactivă. Eu cred în amprentă și, deși apa de toaletă are calitatea aceea de boare proaspătă, de țesătură de in care-ți flutură în jur vara, sunt la vârsta la care o aromă cu greutate de mătase sau de catifea îmi vorbește mai bine.
- Și cum îți alegi parfumul?
- Port parfumuri de care mă leagă lucruri, momente, geografii. Uneori constante, alteori volatile. Pentru mine Parisul e Nuit de tubéreuse, de la L’Artisan Parfumeur și Eau Triple Tubéreuse de la Officine Universelle Buly Paris, dar e și o combinație delicioasă de noi descoperiri citric florale de la Le Couvent sau Panier des Sens.
Eau Triple Tubereuse - L'Officine Universelle Buly Paris
- Care este ingredientul preferat pe care îl descoperi mereu cu plăcere într-un parfum?
- Vanilia, în mod tradițional. Tuberoza, după cum cred că am mărturisit deja. Mai nou, frangipani. Port des parfumuri citrice, mai ales vara, pentru că îmi dau o stare de bine și îmi aduc, proustian, timpul înapoi, acolo unde nimic nu poate fi întru totul pierdut.
Nuit de Tubereuse - L'Artisan Parfumeur
- Care este cel mai neplăcut parfum pe care l-ai mirosit vreodată? Ai îndrăznit să îl pui pe piele?
- Celebrul N°5, de la Chanel. Îmi miroase a naftalină. Nici cu Poison de la Dior nu îmi aduc aminte să fi avut o relație bună – prea greu, prea multă ostentație, prea puține subtilități.
- Ce înseamnă pentru tine parfumul de nișă? Și cum ai descrie la nivel personal acest concept?
- Cred că în primul rând înseamnă istorie, asociere culturală care, în plan personal, te reprezintă dincolo de un prim strat olfactiv. Porți o poveste, o imagine, o proiecție, a ta sau a altcuiva, care te definește. Ceva în care simți retorta alchimistului pulsând cu un câmp de lavandă din Provence în fundal, sau cu o grădină de portocali, sau cu o plajă plină de scoici la orizont. Sunt parfumuri care generează mitologii personale și care te îmbracă, pentru câteva ore, în pielea unei plăsmuiri.
- Gândește-te la un parfum care îți place, descrie-l și asociază-l cu o personalitate internațională sau cu un tablou/carte/oraș sau loc pe care îl iubești.
- Terracotta, de la Guerlain, mă face să mă gândesc, absolut fără nicio legătură, la un portret de Titian care îmi place foarte mult, o femeie tânără cu panaș, de la Ermitaj, leită Venus din Urbino. E o combinație extremă de îndrăzneală și delicatețe, de orgoliu și fragilitate. Poartă perle și își ține haina pe un umăr. Tachinează, provoacă, se ascunde sub un costum improvizat, se dezvăluie unui ochi care o iubește. Așa simt și parfumul ăsta, care e, deopotrivă, solar, ludic și gata să vălurească în umbre peste un umăr gol...
Ioana, dacă ai fi un parfum, nu ți-aș da un nume, pentru că dacă te-aș purta în zorii zilei ai fi spontană și efervescentă, apoi, în miezul zilei ai deveni precum o zi de poveste în Provence, iar dacă te-aș purta seara, te-ai transforma în cea mai rafinată și sofisticată creație olfactivă din câte există.
Îți mulțumim pentru imaginile frumoase pe care ni le-ai dezvăluit și ni le-ai pus în suflet prin intermediul acestui interviu... Și ce lume bogată în trăiri locuiește în tine, Ioana Bâldea Constantinescu.
A fost o încântare și o bucurie să povestim împreună.