Sonorități parfumate cu DIANA IONESCU
“Muzica este parfum. True and uncompromising...Esența subtilă care dezvăluie tărâmuri nebănuite și te surprinde ca o adiere de nicăieri către niciunde, care te poartă fără putință de împotrivire în amintire sau imaginație. Care te duce dintr-o răsuflare în locuri tăinuite și le dezvăluie secretele. Care te învăluie în peisaje exotice și în euforia imaginației și te face să crezi că ai ajuns în sfârșit în paradis. O parfumerie pentru mine este lumea întreagă, sunt milioane de peisaje, situații, oameni, sentimente și pentru câteva minute când intru acolo am senzația de a fi un mic Dumnezeu care are întreg universul sub priviri.”
Aceste plutiri de cuvinte îi aparțin protagonistei interviului nostru de astăzi, pianista DIANA IONESCU, una dintre marile valori interpretative ale României, ce a reușit să stârnească admirația profundă a publicului și criticii de specialitate cântând pe cele mai renumite scene ale lumii.
Este unul dintre acei artiști români ajunși peste hotare, care a răzbit prin multă muncă, pasiune și tenacitate, știind mereu că atunci când iubești ceea ce faci, lumea ți se va deschide. Și așa s-a și întâmplat. A fost îndrumată de mari personalități ale artei interpretative, dintre care îi amintesc pe Sanda Bobescu, Olga Szel și Dan Grigore, iar la nivel internațional a avut șansa de a studia cu Alexis Weissenberg, Lory Wallfish, Richard Goode și Martha Argerich.
A fost laureata mai multor competiții internaționale prestigioase și a fost invitată să cânte în cadrul unor festivaluri de marcă precum cel de la Verbier, Progetto Martha Argerich, George Enescu sau Kyoto Music. La Guildhall School of Music and Drama și-a aprofundat arta pianistică alături de Joan Havill și Ronan O'Hora și a susținut numeroase concerte în Marea Britanie pe scene ca Wigmore Hall, Barbican Hall, Queen Elisabeth Hall, Purcell Room, LSO St. Luke's, Saint Martin in the Fields, CBSO Birmingham sau Covent Garden.
Îndrăgostită de România, Diana Ionescu a revenit pe plaiurile natale hotărâtă să promoveze valoarea muzicală. Astfel, de mai bine de cinci ani derulează mai multe proiecte în compania violonistului și compozitorului Vlad Maistorovici, alături de care a fondat în anul 2015, la Brașov, Festivalul internațional de muzică de cameră “Vibrate!”.
Diana Ionescu și violonistul Vlad Maistorovici (sursa: icr.ro)
Ori de câte ori drumurile ni se intersectează și reușim să savurăm împreună o cafea, Diana își declară dragostea eternă pentru Mozart și pentru creațiile olfactive aparte. Peste tot pe unde a umblat în lume a încercat să găsească conexiuni între muzică și parfumuri, fiind dintotdeauna convinsă că cele două arte se întrepătrund iremediabil. Nu își poate închipui cum ar putea trăi fără muzică și parfumuri și din acest motiv am invitat-o să se alăture acestui demers jurnalistic si să răspundă cu sufletul deschis întrebărilor mele. O călătorie introspectivă de care Diana s-a bucurat nespus...
Dragă Diana, vreau să începem interviul nostru prin a te întreba ce anume preferi dintre apa de toaletă și apa de parfum?
Apă de toaleta sau apă de parfum...hmmm…amândouă. Apa de toaletă te răsfață ca o baie, ca o plonjare în mirosul mai blând al parfumului, apa de parfum și esența de parfum merg direct la țintă. Foarte intens. Și fără echivoc. Sunt parfumuri pentru care prefer apa de toaletă: Paris de la Yves Saint Laurent, Tendre Poison de la Dior, Miracle de la Lancôme sau Jaipur de la Boucheron.
Tendre Poison, Dior
Sau parfumuri pentru care prefer esența, cum ar fi Chanel No 5, Coco Noir, ambele purtând semnătura Chanel, Diorissimo (Dior), Opium (Yves Saint Laurent), Mystere de la Rochas, sau Samsara și Shalimar de la Guerlain…
Shalimar, Guerlain
Văd că ai accesat o paletă extrem de largă și diversă de creații olfactive. Acest lucru relevă faptul că ești o personalitate versatilă, uneori jovială, alteori profundă, puțin seducătoare dar și complicată. În acest caz, cum îți alegi parfumul?
Niciodată nu reușesc să aleg un singur parfum. Întotdeauna am avut cel puțin 7 sau 10 parfumuri în casă. Iubesc multe parfumuri și pentru fiecare dintre ele există timpul și starea potrivite, în care se dovedesc excepționale. Când cumpăr un parfum mă gândesc la un miros după care tânjesc, care simt că îmi lipsește din repertoriu, din viață, un miros de care mi-e dor... În schimb reușesc cu mare ușurință să aleg un parfum pentru altcineva, de exemplu pentru tata… nu poate fi decât Chanel Pour Monsieur, iar pentru mama, Obsession de la Calvin Klein.
Este minunat atunci când reușim să alegem un parfum pentru cei dragi. Asta denotă o anumită profunzime interioară și o capacitate de percepție cu totul aparte. Pentru că știm cu siguranță că atunci când vom oferi acel parfum, viitorul posesor va parcurge stări și trăiri multiple în momentul în care și-l va pune pe piele… În ceea ce te privește, care ar fi mirosurile ce îți stârnesc cea mai puternică emoție? Care ar fi ingredientul preferat pe care îl descoperi cu plăcere într-un parfum?
…Ambra, moscul, iasomia, vanilia, tuberoza…pur și simplu le iubesc.
Vanilie
Și ce înseamnă pentru tine parfumul de nișă? Cum ai descrie la nivel personal acest concept?
Adevăratul parfum de nișă este cel creat numai pentru tine…Fiecare dintre noi suntem “o nișă”, iar ca un parfum să fie realmente așa, ar trebui să fie unic, pentru o singură persoană. Altfel, îmi place foarte mult ideea de a crea un parfum pentru un anumit tip de muzică de exemplu sau un recital, sau pentru un anumit grup de prieteni care împărtășesc exclusivitatea. Conceptul de nișă pentru mine înseamnă ceva exclusiv, privat, intim într-un fel…unic.
Așa este. Parfumurile de nișă înseamnă unicitate. Înseamnă exclusivism și răsfăț olfactiv la cel mai înalt nivel. Și nu în ultimul rând înseamnă imaginație infinită și povești fascinante ce stârnesc emoții aparte atunci când le descoperim.Și pentru că am pomenit cuvântul emoții am să-ți propun acum un joc: gândește-te la un parfum care îți place, descrie-l și asociază-l cu un oraș sau un loc pe care îl iubești…sau, de ce nu, cu o partitură muzicală. Sunt curioasă ce îmi vei răspunde…
Un parfum care îmi place și despre care aș vrea să vorbesc...Doar unul? Ți-aș povesti despre Magie Noire și muzica lui Stravinsky, despre Chanel No 5 și Bach, despre Eau de Merveilles și Mozart, despre Ma griffe și Claude Debussy… M-am hotărât însă la Poême (Lancôme) și Robert Schumann. Un parfum cu intensitatea și “nebunia” muzicii lui Schumann. Cumplit de puternic, dulce și colțuros în același timp, aproape violent… Intens, pasional, evocativ, artistic, sublim. Un poem al parfumului, așa cum muzica lui Schumann este un arăbesc poetic prin excelență. Apoi “Carnavalul”, “Humoreske” sau “Sonata no.1 în FA diez minor” nu le-aș cânta nicicând fără Poême… Acum, cred că pentru oricare cititor e deja destul de clar că trăiesc prin arome... Luxul de a putea respira face din parfum darul cel mai prețios, irezistibil și convingător din câte cunosc. Exact precum muzica…“And once is gone, is gone forever, but its memory shall remain with me always...”
Așa este, dragă Diana…odată ce sunetele și creațiile olfactive și-au revărsat vraja asupra noastră, rămânem imprimați cu acea emoție aparte, pe care numai muzica și parfumurile o pot stârni în sufletele noastre. Îți mulțumim mult pentru acest dialog de poveste.