Back to the list

CASE DE PARFUMURI CELEBRE

HOUSE OF CREED

        Astăzi este una dintre cele mai longevive și mai titrate case de parfumuri din lume! House of Creed! Un imperiu olfactiv transmis din tată în fiu, ce continuă să surprindă prin creațiile sale, la peste 250 de ani de la înființare. 

        Istoria House of Creed începe în Londra, în jurul anului 1760, când James Henry Creed deschide un atelier de croitorie la serviciile căruia aveau acces doar nobilii şi burghezia vremii. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, Casa Creed câştigă o binemeritată notorietate în calitate de croitori de lux şi costumieri pentru Regina Victoria, Împărăteasa Eugénie sau pentru distinsul dandy Contele d’Orsay. 


Tot în acea perioadă Creed este numit furnizor oficial al Casei Regale, fiind, pe lângă un atelier de croitorie made-to-measure, şi o casă creatoare de parfumuri şi ape de colonie. Practic, totul a început cu o sticluță de „Royal English Leather” - un amestec bogat de mandarine, ambră și lemn de santal - comandat de regele George al III-lea (după ce s-a îndrăgostit de o pereche de mănuși parfumate).

         În scurt timp, capetele încoronate ale Europei – de la Napoleon al III-lea la Împărăteasa Eugénie, de la familia imperială Austro-Ungară Franz Joseph şi Elisabeta, la Regina Cristina a Spaniei – ajung să aprecieze necondiţionat parfumurile Creed pentru calitate, rafinament şi originalitate.Regina Victoria a purtat “Fleurs de Bulgarie”, Împărăteasa Eugenie, “Jasmin Imperatrice Eugenie”. Împăratul Franz Josef al Austriei și soția sa Elisabeta (Sissi), cu “Fantasia de Fleurs”. Maria Cristina a Spaniei s-a desfătat cu “Vanisia”, iar personalități mai “contemporane”, cum ar fi Sir Winston Churchill sau președintele John F. Kennedy, cu “Tabarome Millesime” sau “Original Vetiver”.  

        În anul 1854, la insistenţele Împărătesei Eugénie, House of Creed s-a mutat la Paris unde celebritatea deja câştigată a luat amploare. Dobândind o clientelă selectă, ale cărei cerinţe includeau parfumuri personalizate, Creed a început să elaboreze esențe unice, adevărate capodopere olfactive, create exclusiv pentru clientul ce solicită un parfum propriu, unic, pe care doar el să îl poarte.   


        Deceniile următoare aveau să completeze catalogul casei cu alte creaţii de o rară fineţe, destinate elitelor. Astfel, staruri de la Hollywood, lideri politici, sportivi, muzicieni, artişti plastici sau pur şi simplu iubitori ai parfumurilor fine au fost privilegiaţii acestui serviciu aparte: parfumeria couture. 

Astăzi, Olivier Creed și fiul său, Erwin Creed sunt cei care conduc compania, sub brandul House of Creed existând peste 200 de creații, fiecare unică și spectaculoasă în felul ei.  

Un factor esenţial în crearea parfumurilor Creed este tehnica de infuzie – abandonată astăzi de către industria modernă, dar menținută de Olivier Creed, actualul ma¬estru creator al parfumurilor Creed. Procedura presupune o abordare atentă şi o selecție personală a celor mai pure materii prime: trandafiri din Bulgaria, Turcia şi Maroc, iasomie din Italia, irişi din Florenţa, tuberoze din India, violete de Parma autentice. Astfel, Creed este propriul producător pentru infuzii de vanilie, civetă, mosc şi ambră gri.

Parfumurile Creed nu sunt create într-un ritm alert, sau după un calendar anume. Totul este realizat cu minuțiozitate și cu cea mai mare grijă la ingredientele utilizate, iar până când Olivier Creed nu simte că acel produs oflactiv este "gata", nici un parfum nu „pășește” în afara Rue des Saints-Pères nr.74! 

Această abordare a condus implicit și la perioade extrem de îndelungate - chiar 5 ani ! - în care House of Creed nu a venit cu nici o creație nouă pe piață. Această „abatere” de la un program de lansări neobosite și de la o producție constantă nouă – care este urmată de majoritatea celorlalte companii de producție de parfumuri - pare să mențină în mod inconfundabil calitatea parfumurilor House of Creed. Un parfum Creed nu va fi niciodată compromis sau grăbit pentru a respecta un termen limită! Aceasta este una dintre virtuțile House of Creed, ceea ce face ca acest brand să fie atât de râvnit și de luxos.

  


        În secolele XX și XXI, personalitățile care au purtat şi adorat creaţiile acestei case au fost (și sunt) Grace Kelly, Jacqueline Kennedy, Audrey Hepburn, Prince Charles, Angelina Jolie sau Michelle Obama. 

House of Creed continuă să fie o emblemă a calității, a unicității și a bunului gust, răspândind imaginea frumuseții desăvârșite din imperiul lumii olfactive.