Back to the list

CELE  MAI ROMANTICE  PARFUMURI  DIN  ISTORIE

          Există mii de parfumuri care “au venit și au plecat” de-a lungul istoriei, dar numai o parte dintre ele și-au câștigat dreptul de a fi numite cele mai romantice din toate timpurile. Sunt creațiile care au devenit acele “curse” în arsenalul de parfumuri al multor persoane și au capturat inimile femeilor de-a lungul mai multor generații. 

Vom începe dezvăluirile noastre aleator, pentru că nu putem clasa nici un parfum pe locul I, din simplul motiv că fiecare dintre noi își compune propriul clasament în memoria olfactivă. Ce poate fi mai subiectiv decât momentul alegerii parfumului preferat?... Așadar, să începem călătoria noastră… 


FRACAS, de Robert Piguet

Creat de femeia parfumier Germaine Cellier în anul 1947, "Fracas" a devenit cel mai dorit parfum la acea vreme. Provocator, pur și modern, evocând însă o perioadă apusă plină de farmec.Germaine Cellier avea la activ si alte parfumuri devenite puncte de reper în istoria parfumului, spre exemplu Bandit, tot pentru casa Robert Piguet sau Vent Vert, pentru casa Balmain. 

Parfumul "Fracas" a fost inspirat si dedicat actriței franceze, Edwige Feuillère, celebră în epocă mai ales prin filmul “J’éitais une aventurière”. În inima parfumului "Fracas" veți găsi iasomie, tuberoză și note de gardenie, care au făcut acest amestec un favorit seducător și versatil de-a lungul anilor.Notele de vârf se conturează jucăuș în jurul florilor de zambilă, a piersicii pudrate, florilor de portocal, bergamotei parfumate și a mandarinei capricioase. Notele de mijloc incită prin combinațiile inedite dintre mușcată, coriandru, Osmanthus heterophyllus (arbust ornamental), gardenie, trandafir, tuberoză, narcisă, lăcrămioare, iris, geranium, violetă și iasomie. Notele de bază vin să sprijine vârful piramidal prin întrepătrunderi fine de mosc, lemn de santal, mușchi de stejar, cedru, vetiver și chihlimbar. 

"Fracas" a părut din start destinat unor dive, el fiind purtat de-a lungului timpului de actrițe, cântărețe sau manechine celebre, precum Kim Basinger, Blaine Trump, Madonna, Linda Evangelista sau Stella Tennant. 
















Chanel No.5, de Ernest Beaux

Este parfumul despre care spumoasa diva, Marilyn Monroe, a declarat ca este singurul accesoriu pe care il poarta…in dormitor. 

Chanel 5 este simbolul gusturilor rafinate si chiar si in ziua de astazi este cel mai vandut parfum din lume.

Si iata si povestea sa: intr-o frumoasa zi de primavara, Coco Chanel l-a provocat pe celebrul parfumier Ernest Beaux sa creeze un parfum care sa sintetizeze aroma femeii. Incitat de aceasta provocare, dupa multe luni de incercari, Ernest Beaux a a creat doua serii de esantioane pe care le-a numerotat de la 1 la 5 si de la 20 la 24. Coco Chanel a trebuit sa aleaga una: numarul 5 s-a evidentiat dintre toate, infiorand simturile creatoarei.

Superstitioasa, Coco Chanel (foto) si-a prezentat noua creatie in cea de-a 5-a zi a celei de-a cincea luni a anului 1921.Inedit este faptul ca Ernest Beaux a utilizat pentru prima data in istoria parfumurilor, o componenta sintetica: aldehidele. Acestea au fost acompaniate gratios de notele de trandafir si iasomie. Aroma aldehidelor este pura si proaspata, amintind de mirosul rufelor abia spalate si imbratisate tumultuos de aerul inghetat al iernii.Povestea spune ca faimosul creator si-a gasit sursa de inspiratie calatorind la Cercul Arctic. Mirosul apelor si al lacurilor inghetate i-a fascinat simturile si astfel s-a hotarat sa recreeze aceasta... amintire olfactiva, in laboratorul sau. 

Chanel 5 se joaca cu simturile: notele de varf provoaca, fiind compuse din aldehide, bergamota, lamaie, neroli si ylang-ylang, notele de mijloc - sau inima parfumului – subjuga prin jucausele flori de iasomie, trandafir si iris, in timp ce notele de baza vibreaza in simturile noastre prin vetiver, lemn de santal, vanilie, ambra si delicatul patchouli. 

Primul Chanel 5 s-a intrupat intr-o sticluta simpla, rectangulara, a carei parte superioara amintea de Place Vandome din Paris. Acest recipient a fost creat chiar de Coco Chanel si reprezinta principiul clasic si celebru dupa care faimoasa creatoare s-a calauzit de-a lungul vietii: mai putin, inseamna mai mult.



SHALIMAR, de Jacques Guerlain

În crearea acestui parfum, Jacques Guerlain s-a lăsat inspirat de Grădinile Shalimar din Lahore, Pakistan, adevărate splendori luxuriante, construite pentru împărăteasa Mumtaz Mahal. Povestea parfumului este un tribut olfactiv adus uneia dintre cele mai frumoase povești de dragoste care au existat de-a lungul istoriei: aceea dintre împărăteasa Mumtaz Mahal (“Diamantul Palatului”) și împăratul Shah Jahan. Cei doi s-au iubit atât de mult, încât indiferent de context, nu se despărțeau unul de altul. Dragostea lor s-a frânt însă în momentul în care Mumtaz Mahal a murit în timpul nașterii celui de-al 14-lea copil. Doborât de durere, Shah Jahan a construit în amintirea ei un vestigiu istoric de referință, cunoscut astăzi în întreaga lume: celebrul Taj Mahal

Fotografie de Jovyn Chamb (sursa: unsplash.com)


Shalimar este unul dintre cele mai renumite parfumuri de inspirație orientală și a fost prima creație olfactivă care a avut încorporată în compoziția sa o cantitate considerabilă de extract de vanilie. Mirosul său este dens, cu o cascadă de note de bergamotă, boabe de tonka, iris și vanilie. 

Notele de vârf poartă semnătura esențelor citrice intense, acestea fiind imediat înlănțuite seducător de florile de iasomie și trandafir de mai, opoponax, patchouli și iris. Boabele de Tonka, lemnul de santal, frankincense, civeta și ambra gri, alături de concentratul de vanilie, închid acordul perfect, conferind o magie incontestabilă acestui parfum. 

Raymond Guerlain este cel care a proiectat flaconul pentru Shalimar, acesta fiind modelat după bazinele fântânilor din frumoase grădini, încercând totodată să întruchipeze și o stupă mongolă (monument funerar budist, format dintr-un soclu poligonal, având deasupra un corp cilindric acoperit cu o cupolă).Capacul albastru, în formă de evantai, a fost inspirat de un obiect prețios din argint, ce s-a aflat în proprietatea familiei Guerlain. Sticla a fost fabricată din cristal de Baccarat și a primit în 1925 Premiul Internațional al Artei decorative....Și ca să încheiem în note romantice, în sanscrită, cuvântul “shalimar” înseamnă “loc al iubirii”.