Back to the list

CASE DE PARFUMURI CELEBRE

FLORIS             

            Să ne imaginăm o casă de parfumuri fondată în 1730 care a supraviețuit timpurilor zbuciumate ale istoriei, până în zilele noastre și care este condusă astăzi chiar de descendenții celui care a fondat-o… 

            Poate părea ireal, însă această casă de parfumuri chiar există. Și se află la Londra. Numele ei este FLORIS și reprezintă un capitol spectaculos în istoria Marii Britanii. Regi și regine, prinți și prințese, marea nobilime a Europei și nu numai, au “devorat” creațiile acestei case prestigioase.  


Dacă aveți ocazia să ajungeți la Londra, nu ratați magazinul din strada Jermyn nr. 89, pentru că veți păși într-o poveste a istoriei parfumurilor cum nu ați mai întâlnit. Pentru că pe lângă sticluțe și esențe minunate, veți descoperi și arhivele scrise ale acestei case de parfumuri, între filele cărora veți găsi comenzi de la cei mai mari nobili ai Europei, cum ar fi Regina Victoria și Ducele de Windsor, sau de la vedete contemporane, precum Marilyn Monroe. 

Iar în cărțile cu rețete vechi veți putea savura vizual și cea mai veche formulă de alcătuire a celebrului parfum “Limes” , o creație ce se află și astăzi în portofoliul Floris. De aici și rezultă caracteristica incontestabilă a acestei case de parfumuri: înrădăcinarea în tradiție, însă cu degetul pe pulsul doleanțelor iubitorilor de parfumuri din secolul XXI ! 


Dar să revenim la poveste….  

            Juan-Famenias Floris a fost spaniol ca origine, însă în anii tinereții a decis să vină la Londra în căutarea norocului. La scurt timp după ce ajunge la Londra reușește să își facă diverse cunoștințe care îl introduc în tainele celor mai căutate servicii de lux: acelea de frumusețe. Tot aici o cunoaște pe Elisabeth Hodgkiss alături de care trăiește o frumoasă poveste de dragoste. Se căsătoresc, iar în anul 1730 își deschid împreună o frizerie într-un cartier londonez elegant și celebru, St. James, în care erau comasate mai toate afacerile importante din capitala regatului. Pe lângă frizerie, improvizaseră și un mic magazin în care vindeau produse de bărbierit, piepteni din carapace de broască țestoasă lucrați manual și articole de toaletă, precum perii de bărbierit, ace și piepteni de păr și periuțe de dinți. 

Cu toate că afacerea mergea extrem de bine, lui Juan-Famenias Floris îi lipseau mirosurile parfumurilor mediteraneene care îi aminteau de copilărie. Și astfel, parfumurile devin vocația ascunsă a lui Floris, iar magazinul se orientează ușor ușor către industria olfactivă, devenind punctul de atracție din Londra. 

      

              După o perioadă de 6 luni de studiu intens în industria parfumurilor în Montpellier, Floris revine la Londra și începe să creeze diferite produse olfactive combinând uleiurile din plante și extracte de levănțică și iasomie, cu cele din flori de portocal. Totodată începe să își producă “in house” loțiunile folosite pe post de briantină, ulei de păr sau loțiune după ras. Produsele erau realizate manual în subsolul magazinului, împachetate frumos și aduse la etaj spre a fi așezate în raft. Și chiar de la început, creațiile olfactive au purtat nume de femei, denumite după floarea care reprezenta “inima” fiecărui parfum.  


              Când afacerea a luat avânt, Floris a început să importe esențe direct din Montpellier, orașul așezat pe Coasta de Azur, concurentul declarat al regiunii Grasse. Primul parfum creat de Floris a fost “Lily of the Valley” (în anul 1786), acesta rămânând unul dintre favoritele casei până în zilele noastre. “Lily of the Valley” este un parfum tradițional care reunește aproximativ 250 de uleiuri, organizate în jurul florilor de crin. Are un miros delicat, generat de amestecul de flori de lâmâie și crin, potențat de prezența iasomiei, trandafirului și tuberozei. Un parfum fermecător, care a cucerit inimile tuturor celor care au trecut pragul Casei Floris. Visul lui Juan Floris se împlinise, numele său era rostit cu admirație în anturajul posesorilor de sânge albastru, iar parfumurile sale au devenit cele mai râvnite din Europa. 

 

După moartea lui Juan, parfumurile Floris au început să fie create în colaborare cu alți parfumieri renumiți, dar afacerea a fost preluată și manageriată mai departe de către copiii lui. Dintre toți cei șapte frati, Robert Floris avea să continue munca începută de părinții lui cu aceeași dăruire și inspirație. Creațiile Casei Floris au continuat să suscite interesul fețelor regale, fiecare parfum fiind elaborat și desăvârșit conform doleanțelor acestora. Astfel, în anul 1820, Casa Floris devine parfumierul oficial al Casei Regale Britanice, fapt care o recomandă inclusiv altor case regale europene. Afacerea își trăia ani noi de glorie, iar clientela avea să transforme brandul Floris în cea mai stilată și elegantă casă de parfumuri din întreg regatul, statut pe care și l-a păstrat până astăzi. 

Tot în anul 1820, Floris primește autorizația pentru fabricarea pieptenilor și periilor de bărbierit, semnată și parafată de însuși Regele George al V-lea, mandat care de atunci este reînnoit în permanență pentru urmași, de fiecare moharh urcat pe tronul Angliei. După 1820, creațiile olfactive Floris continuă: urmează “Bouquet de la Reine” (Buchetul reginei), parfum creat si lansat special pentru nunta Reginei Victoria cu Printul Albert în anul 1840, reinventat apoi în 1860 și mai aproape de zilele noastre, reimaginat pentru sărbătoarea jubileului de diamant al Reginei Elisabeta. 


 “Bouquet de la Reine” este caracterizat chiar de casa Floris drept un parfum înconjurat de râsete, culori, prieteni și oameni dragi, având un magnetism cu totul aparte. Iată cum sună scurta descriere a acestuia, pe site-ul Casei de parfumuri: “Să ne imaginăm o briză caldă și fugitivă de concentrat de violete, însoțite de coacăze negre suculente și tuberoză delicată. Toate aceste ingrediente dau senzația de neant, de euforie, însă notele de bază sunt cele care ne aduc înapoi pe pământ, prin prezența somptuoasă și profundă a mușchiului de stejar.”


            Un alt parfum cu impact incontestabil a fost și “Floris Malmaison”, acesta fiind creat undeva în jurul anului 1850. Ce îl face atât de spectaculos ? Sursa de inspirație: Josephina de Beauharnis, prima soție a lui Napoleon Bonaparte. Succesul Casei Floris continuă: în timpul celebrării “Marii expoziții” din 1851, aceasta a venit cu ideea inovatoare de a crea nu mai puțin de 112 de mirosuri diferite pentru batiste ! O nouă lovitură de grație dată industriei olfactive și cosmetice !  

               “Marea expoziție” a fost o prestigioasă manifestare internațională ce a avut loc în celebrul Hyde Park din Londra, în perioada 1 mai – 15 octombrie 1851. Aceasta a fost prima dintr-o serie de expoziții World’s Fair ale culturii și industriei, care aveau să devină o caracteristică populară a secolului al XIX-lea. Casa Floris a fost cea care a făcut furori în cadrul acestei expoziții, participanții și “consumatorii” fiind atrași ca un magnet de ideea lor olfactivă inovatoare.


                Un nou capitol în parcursul istoric al Casei Floris o reprezintă căsătoria dintre Mary Anne Floris (strănepoata lui Juan Floris) și James R.D Bodenham. Cei doi preiau afacerea în anul 1878 și reușesc să ducă renumele Floris la un alt nivel al perfecțiunii în materie de inovații olfactive. În 1901, lansează “Edwardian Bouquet”, ca formă de celebrare a unei noi ere. Aromele de ceai verde (ingredient ce nu mai fusese utilizat până atunci) au fost combinate magistral cu cele de bergamotă, mandarină, iasomie, trandafir și ylang-ylang, toate acestea fiind îndrăzneț condimentate cu accente de mosc, lemn de santal si Patchouli. “Edwardian Bouquet” a făcut furori, iar vânzările din strada Jermyn nr.89 au explodat. 


Anii treceau, afacerea prospera, iar Casa Regală britanică comanda tot mai multe produse exclusive. Săpunuri și loțiuni, parfumuri, dar și alte produse de frumusețe erau livrate periodic către Casa Regală. 

Iar pentru a celebra nașterea Reginei Elisabeta, prima nepoată a Regelui George V (în 1926), Floris crează parfumul “Royal Arms”, un produs exclusiv, de un rafinament aparte. 


               Inima acestui parfum o reprezintă florile de trandafiri, acestora alăturându-li-se echilibrat un buchet de flori de iasomie, iris, ylang-ylang și violete dulci. Bergamota și lămâia pun în valoare inima parfumului, iar senzația de căldură, de profunzime, este conferită pintr-o pulbere nostalgică de ambră, mosc, patchouli și vanilie. Casa Floris și-a păstrat rețetele originale până astăzi și în prezent deține o fabrică în care lucrează peste 150 de angajați. 

              Aflată la a opta generație de descendenți, Casa Floris a rămas concentrată pe producția parfumurilor de nișă, însă adiacent, produce și produse de toaletă: săpunuri, loțiuni, dar și lumânări parfumate. Important de menționat este faptul că fiecare dintre descendenții familiei și-a început ucenicia în subsolul magazinului, amestecând esențe și ștampilând săpunuri. Pe măsura ce acumulau cunoștințe, fiecare dintre ei a preluat o felie din afacere, transmițând-o ulterior cu grijă mai departe. În spatele magazinului funcționează din anul 1910 un muzeu al casei în care sunt conservate produse si recipiente care datează încă de pe vremea lui Juan Floris.  

                În anul 2011, exclusiv pentru nunta Prințului William cu frumoasa Kate Middleton, Floris a realizat o creație olfactivă cu un miros uimitor și învăluitor, iar denumirea sa simplă a surprins întreg mapamondul: "Buchetul de nuntă". Și precum un buchet de nuntă, acest parfum a rămas o creație personalizată și exclusivă pentru cei doi.Cel mai recent parfum lansat de Casa Floris a încununat nunta Prințului Harry cu frumoasa Meghan Markle. Un parfum „bespoke” inspirat de parfumul „Bergamotto di Positano” - semnat tot de Floris - ce miroase a bergamotă, flori de de portocal și ceai verde. O combinație spectaculoasă, jovială și incitantă.  

              Extraordinar este faptul că în fiecare an, Floris crează câte un nou parfum pentru actuala Regină, ca omagiu adus zilei Sale de naștere. Creațiile acestea sunt exclusive și niciodată nu au fost purtate de altcineva decât de Regina Elisabeta. 

              Lista de clienți ai brandului Floris este una în care se regăsesc și alte nume celebre: Errol Flynn, Michael Caine, Brian Ferry, Mick Jagger, David Bowie, Winston Churchill, Vivien Leigh, Emma Thompson, Margaret Thatcher.  :)