Trandafirul în parfumerie

Există peste 200 de specii de trandafiri originare din regiunile continentale și subtropicale ale emisferei. O parte dintre speciile de trandafiri originare din Europa și Orientul Mijlociu stau la baza unui lung șir de hibridizare ce a dat naștere miilor de soiuri cunoscute astăzi, precum Rosa Gallica, Rosa Phoenicia, Rosa Moschata etc.

Citește mai mult

INTERVIURILE  ARTIZANII  OLFACTIVI

Amintiri parfumate cu OANA SÎRBU


Cine nu știe versurile melodiei „Ani de liceu”?  Nostalgici sau nu, milenials sau nu....acele versuri și chipurile din filmul cu același nume ne sunt familiare și dragi.  Fac parte din identitatea noastră și încă tresărim dacă pe stradă, într-un magazin sau la un eveniment special îi zărim cu privirea.

Dacă te plimbi pe Calea Dorobanților s-ar putea să ai o frumoasă surpriză într-o zi: Oana Sîrbu este ca o rază de soare, mereu cu zâmbetul cald pe chip și lipsită de orice vedetism.

Citește mai mult

INTERVIURILE ARTIZANII OLFACTIVI

"Pasiuni literare și olfactive" cu CLAUDIU SFIRSCHI-LĂUDAT

Cărți și parfumuri.

Literatură și miresme.

Simțiri literare și emoții olfactive... 

Două conjuncturi ce valsează una în jurul celeilalte. Și fiecare dintre acestea ne creează imagini interioare extraordinare atunci când ne cufundăm în lumea lor. Amândouă pot stârni emoții dintre cele mai diverse...trăiri intense, suferințe și bucurii, agonie și extaz. Și amândouă ne învăluie prin puterea unui singur cuvânt ce le caracterizează devenirea: POVESTE.

Citește mai mult

INTERVIURILE ARTIZANII OLFACTIVI

Sonorități parfumate cu DIANA IONESCU

“Muzica este parfum. True and uncompromising...Esența subtilă care dezvăluie tărâmuri nebănuite și te surprinde ca o adiere de nicăieri către niciunde, care te poartă fără putință de împotrivire în amintire sau imaginație. Care te duce dintr-o răsuflare în locuri tăinuite și le dezvăluie secretele. Care te învăluie în peisaje exotice și în euforia imaginației și te face să crezi că ai ajuns în sfârșit în paradis. O parfumerie pentru mine este lumea întreagă, sunt milioane de peisaje, situații, oameni, sentimente și pentru câteva minute când intru acolo am senzația de a fi un mic Dumnezeu care are întreg universul sub priviri.”

Citește mai mult

INTERVIURILE  ARTIZANII  OLFACTIVI

Povești olfactive cu MARIUS CONSTANTINESCU

Când am început seria acestor interviuri m-am gândit cât este de benefică această evadare din cotidian și cât este de important să ne îmbogățim calitativ timpul pe care ni-l dedicăm. Din acest motiv am ales oameni care să ne / vă inspire și prin intermediul cărora să reușim să înțelegem și mai bine această lume a creațiilor olfactive. O lume subiectivă, pentru că un parfum poate să placă sau poate să respingă. Pentru că întotdeauna, nu-i așa, frumusețea stă în ochii celui care privește. 

Parfumul este o chestiune de gust și personalitate, un joc al emoțiilor și al rememorărilor personale.

Citește mai mult

INTERVIURILE  ARTIZANII  OLFACTIVI

„Povestitoarea. Și lumea ei olfactivă.” cu OANA ȚEPEȘ-GREURUȘ

Astăzi, la Interviurile Artizanii Olfactivi vă invităm în lumea poveștilor online, a artei creative scrise și bine-nțeles a celei care le așterne atât de frumos în paginile virtuale. 

"Je suis creative! Chiar sunt creativă. Am capul mereu plin de idei, texte și povești. Timp să am să le scriu pe toate, dar le notez și, cele mai multe, ies. Tot ce văd, citesc, aud și aflu mă ajută să-mi fac cât mai bine meseria de jurnalist. Să spun povestea pe înțelesul tuturor, să scriu curat, concis și fluent. Chiar dacă talentul la scris a existat, stilul l-am rafinat în ani de experiență, lecturi și mii de texte scrise și (re)scrise.”

Citește mai mult

Istoria mănușilor parfumate: o călătorie în Grasse

Oricine poate să realizeze un parfum frumos, dar ideea este să creezi un parfum care are suflet.”, spunea Edmond Roudnitska, unul dintre cei mai de renume parfumieri din lume, care a compus unele dintre cele mai elocvente parfumuri pentru Casa Dior, alături de însuși Christian Dior.

Cum s-a născut parfumul?

Citește mai mult

INTERVIURILE  ARTIZANII  OLFACTIVI

“Parfumul muzicii” cu MARA DOBRESCO

Continuăm astăzi seria interviurilor noastre invitându-vă în lumea muzicii. Și ce întrepătrundere poate fi mai frumoasă dacă nu cea a muzicii cu parfumurile? 

Afinitatea dintre cele două arte creative constă și în existenţa unei terminologii similare, ce pe de-o parte caracterizează componentele unui parfum, iar pe de altă parte alcătuieşte un acord sau o linie melodică, în ambele cazuri aceasta numindu-se “notă”.

Citește mai mult

INTERVIURILE  ARTIZANII  OLFACTIVI

Emoții olfactive și jurnalism cultural cu IOANA BÂLDEA CONSTANTINESCU

Avem o mulțime de prieteni și oameni frumoși în jur, de la care avem multe de învățat. Oameni de presă, scriitori, bloggeri, artiști plastici sau muzicieni, cu toții împărtășesc cu noi – prin arta lor - lumea celor mai frumoase emoții. Iar datoria noastră este să sorbim cu nesaț din cunoașterea lor. Și să ne bucurăm că acești minunați oameni există.

Și pentru că îi cunosc atât de bine pe mulți dintre ei și îi admir necondiționat, m-am gândit că ar fi tare frumos să îi cunoașteți și voi. Însă într-un mod puțin mai inedit. Prin intermediul parfumurilor. Al interviurilor despre parfumuri, mai exact - un concept gândit astfel încât să scoată la iveală cele mai profunde emoții și trăiri.

Pentru că parfumurile sunt emoție pură și, veți vedea, tot prin pură emoție s-au dezvăluit și minunații protagoniști ai acestor scurte dialoguri scrise.

Citește mai mult

#povesteaparfumului


Parfumul cu miros de pere

Poveștile parfumurilor sunt întotdeauna fascinante, pentru că ascund oameni și emoții reale, viziuni artistice care redau o parte din sufletul creatorului. Mai ales dacă vorbim despre parfumurile de nișă.

Scopul articolelor noastre din seria #povesteaparfumului este să dezvăluim ce se află dincolo de un brand, dincolo de un nume.

Și să vă surprindem chiar și atunci când vorbim despre parfumurile pe care le cunoașteți sau chiar despre cele pe care le purtați deja.

Citește mai mult

#povesteaparfumului

Rose of No Man's Land


Ne place să spunem adesea în cadrul seminariilor noastre că parfumul este precum o mașină a timpului...el ne poate conecta cu propriile amintiri, ne poate aduce într-o secundă în tabloul minții persoanele dragi....și ne poate transporta instantaneu oriunde dorește imaginația noastră. 

Din acest motiv ne-am gândit să împărtășim cu voi acele creații olfactive care pe noi ne fascinează și pe care le ținem aproape de suflet, mai ales în această perioadă când simțurile noastre se cer răsfățate. 

Am ales ca primul parfum despre care să vă povestim să fie unul pe care noi amândouă, Alexandra și Valentina, îl iubim și îl purtăm de fiecare dată cu drag. Este poate și o metodă prin care ne jucăm și ne gândim că distanța se topește cu o simplă aplicare de parfum, iar astfel ne putem imagina că ne aflăm amândouă în fața dumneavoastră povestind despre același parfum...și purtând același parfum. :) 

Citește mai mult

PARFUMIERI  CELEBRI

A fost odată o femeie cu o intuiție și emoții cu totul aparte. Era una dintre acele femei vizionare care merg până la capătul viselor lor. O femeie ale cărei talente multiple au condus-o pe drumuri absolut surprinzătoare, povestea ei fiind fascinantă.

Copil minune fiind, i se prevede o carieră fulminantă ca pianistă desăvârșită. Ore nesfârșite de studiu, recitaluri și concerte, public în delir și cronici pe măsură. Strălucea pe scenă! Știa cum să transmită emoțiile cele mai intense. Însă acolo undeva în adâncul sufletului ei, se naște la un moment dat o întrebare: ”Acesta să îmi fie, oare, destinul?” 

Citește mai mult

CELE  MAI ROMANTICE  PARFUMURI  DIN  ISTORIE

          Există mii de parfumuri care “au venit și au plecat” de-a lungul istoriei, dar numai o parte dintre ele și-au câștigat dreptul de a fi numite cele mai romantice din toate timpurile. Sunt creațiile care au devenit acele “curse” în arsenalul de parfumuri al multor persoane și au capturat inimile femeilor de-a lungul mai multor generații. 

Vom începe dezvăluirile noastre aleator, pentru că nu putem clasa nici un parfum pe locul I, din simplul motiv că fiecare dintre noi își compune propriul clasament în memoria olfactivă. Ce poate fi mai subiectiv decât momentul alegerii parfumului preferat?... Așadar, să începem călătoria noastră… 

Citește mai mult

PARFUMURI  DE  POVESTE

GIN FIZZ – cocktail sau parfum?

Vă invităm să degustați un GIN FIZZ.Sau poate să îl testați olfactiv?

Deci, ce facem? Îl bem sau îl punem pe piele? Desigur, amândouă !

Rețeta de cocktail este simplă: gin, suc de lămâie și zahăr, agitate bine împreună cu câteva cuburi de gheață. Le turnăm apoi într-un pahar elegant și le „desăvârșim” cu puțină apă minerală.

Gata! Ne-a ieșit! Mi-nu-nat!

- Hmm...dar cum ar fi să purtăm un Gin Fizz?

- Cocktailul?

- Nuuuu!

- Parfumul!

Citește mai mult

PARFUMURI  DE  POVESTE

JICKY


La aproximativ o sută de ani după Revoluția Franceză, Turnul Eiffel se ridica deasupra Parisului ca o dovadă uluitoare a inovațiilor inginerești ale secolului al XIX-lea.

Putea fi văzut de oriunde din oraș - transmițând astfel un mesaj subtil al unui alt tip de revoluție...Însă Turnul Eiffel nu a fost singura inovație care a dominat străzile Parisului în anul 1889.

O alta, eterică și învăluitoare și-a făcut simțită prezența: Jicky - primul parfum... modern.

De unde venea Jicky ? Cine îl crease ? Și ce anume îl făcea atât de modern, de fascinant ?


Citește mai mult

PARFUMURI  DE  POVESTE

Eight & Bob


Albert Fouquet (sursa: luckyscent.com)

Într-o frumoasă zi de mai a anului 1937, celebrul parfumier Albert Fouquet se afla pe riviera franceză, într-o plimbare de seară. Se gândea la noile sale creații și aștepta vizita celebrei muze care să-l inspire în combinarea noilor esențe proaspăt sosite de la Grasse.

Fiu al unui aristocrat parizian, Albert Fouquet făcea parte din elita franceză a începutului de secol XX, fiind totodată un fin cunoscător al ingredientelor și uleiurilor utilizate în industria parfumurilor. 

Citește mai mult

CASE DE PARFUMURI CELEBRE

FLORIS             

            Să ne imaginăm o casă de parfumuri fondată în 1730 care a supraviețuit timpurilor zbuciumate ale istoriei, până în zilele noastre și care este condusă astăzi chiar de descendenții celui care a fondat-o… 

            Poate părea ireal, însă această casă de parfumuri chiar există. Și se află la Londra. Numele ei este FLORIS și reprezintă un capitol spectaculos în istoria Marii Britanii. Regi și regine, prinți și prințese, marea nobilime a Europei și nu numai, au “devorat” creațiile acestei case prestigioase.  

Citește mai mult

PARFUMURI  DEDICATE  VEDETELOR

PARFUMUL AVENTUS ȘI NAPOLEON BONAPARTE 


            Lansat pentru a celebra cei 250 de ani de existență ai House of Creed, AVENTUS – vânat de bărbați și adorat de femei - este parfumul perfect pentru bărbatul de secol XXI: îndrăzneț, spiritual și încrezător.

Citește mai mult

CASE  DE  PARFUMURI  CELEBRE

CASA HOUBIGANT - două secole de inovație


        Casa Houbigant este cea de-a doua casă de parfumuri care a supraviețuit de-a lungul a peste două secole de istorie - prima fiind celebra House of Creed. Și poate părea surprinzător, însă longevitatea casei Houbigant nu s-a propagat în sistem de dinastie! Dar pe parcursul celor peste 200 de ani, toți parfumierii care au făcut parte din imperiul Houbigant au venit cu descoperiri inovatoare în actul efectiv de creație al parfumurilor, descoperiri ce au revoluționat pentru totdeauna arta „construcțiilor” olfactive. Și nu este deloc o exagerare dacă admitem că fără Casa Houbigant, parfumeria modernă, așa cum o știm noi astăzi, nu ar fi ajuns la o asemenea complexitate. 

Și totul a început cu un simplu coș cu flori...   

Citește mai mult

CASE DE PARFUMURI CELEBRE

HOUSE OF CREED

        Astăzi este una dintre cele mai longevive și mai titrate case de parfumuri din lume! House of Creed! Un imperiu olfactiv transmis din tată în fiu, ce continuă să surprindă prin creațiile sale, la peste 250 de ani de la înființare. 

        Istoria House of Creed începe în Londra, în jurul anului 1760, când James Henry Creed deschide un atelier de croitorie la serviciile căruia aveau acces doar nobilii şi burghezia vremii. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, Casa Creed câştigă o binemeritată notorietate în calitate de croitori de lux şi costumieri pentru Regina Victoria, Împărăteasa Eugénie sau pentru distinsul dandy Contele d’Orsay. 

Citește mai mult
View more